1982 var Sion Brass i Tyskland.

De städer som besöktes var Lübeck, Verden och Walsrode


Artikel ur Östgötacorrespondenten 14/6-1982

Framgångsrik turné för Sion Brass Band

Nu har Sion Brass från Pingstkyrkan i Linköping kommit hem från en femdagarsturné i Tyskland. Sex konserter han bandet med och flera av dessa gjorde att tyskarna fick både stora ögon och stora öron!

De kristna tyska orkestrarna uppträder inte alla på samma sätt som kollegorna i Sverige. Att plocka upp grejorna och spela på en gågata, som Sion Brass gjorde, är i det närmaste otänkbart, säger dirigenten Roland Videsäter.

Debuten skedde i Lübeck, där en kyrka hade ordnat en konsert i ett bostadsområde. Brasstonerna ekade mellan väggarna och folk hängde på balkonger och i fönster för att se och höra.

Gatumusikanter

En förmiddagskonsert hölls i staden Verden mellan Hamburg och Hannover, där den väckte stor uppmärksamhet på stadens gågata. Det är mycket restriktivt i Tyskland med tillstånd för framträdanden av det häe slaget, berättar Roland Videsäter. Att det var ett kristet band som uppträdde var en sensation, eftersom kyrkorna i Tyskland inte alls är så utåtriktade som kyrkorna i Sverige.

Konserthus

Två framträdanden gjordes i staden Walsrodes konserthus Haus des Gastes, som var en fantastisk konsertsal att spela i. 700 sittplatser, utomordentlig akustik och allt mycket praktiskt ordnat. Orkestermusikerna var överens om att detta borde vara modellen för Linköping. Vem av våra styrande åker ner ock kikar, undrar Roland Videsäter?

I Walsrode, slutmålet för resan, anordnade stadens myndigheter en gång i månaden en friluftskonsert. En kristen grupp hade aldrig anlitats tidigare. Borgmästaren hälsade välkommen samt överlämnade bl a ett stadsvapen, innan han tog plats bredvid stadsdirektören. Sion Brass tackade med att spela sina "vassaste" låtar.

Som en gåva från Linköpings kommun överlämnade orkestern en Kostavas med ingraverade Linköpingssymboler till borgmästaren.

Orkestern spelade bl a ur Romans Drottningsholmsmusik och berättade om drottning Silvia. Det visade sig vara vägen till tyskarnas hjärtan. Hela publiken log och apploderade. Drottningen är tydligen mycket populär i Tyskland.

Kulturrådet

Myndigheterna hade upplåtit en skola som förläggning för orkestern och värdskapet i övrigt sköttes av pingstförsamlingen i Verden. Statens kulturråd i Sverige hade också bidragit till resan, som till alla delar varit en stor positiv erfarenhet, slutar Brass Band-dirigent Videsäter.